Connecting the dots

Maak jij de verbinding?
T-Mobile

Connecting the dots

De cirkel was rond. Netwerken. Duurzaamheid. Mijn zoektocht naar werk. Al mijn activiteiten van afgelopen maanden of misschien zelfs jaren leken samen te komen die middag.

Met tien vingers op mijn toetsenbord groef ik bijna zes jaar terug in mijn digitale historie. Het was op dinsdag 6 oktober 2009 dat ik mijn eerste ontmoeting had met iemand die ik alleen maar kende vanuit de social media. Bijna zes jaar geleden hoorde ik voor het eerst van termen als ‘cradle to cradle’ en ‘stainability’. En die middag klonken ze als vertrouwde woorden in mijn oor.

Duurzame Dinsdag

“Hoi, ik ben Martin”, stelde ik mij voor aan Bert-Jan. “Martin, wat leuk dat je er bent”, en we schudden elkaar de hand. Via Twitter was ik op het spoor gekomen van Bert-Jan. En van Duurzame Dinsdag. Daar sprak hij die avond. Over duurzaam bewust worden, bewust zijn en bewust doen. Over het wereldwijd oprichten van diverse globaliseringcentra ter realisatie van de Millenniumdoelen. Noem Bert-Jan gerust een wereldverbeteraar.

Ik was daar in het voor mij verre Zutphen, omdat ik mijn wereld groter wilde maken. Mensen uit mijn digitale wereld bleken daadwerkelijk te bestaan. Het waren mensen van vlees en bloed. Mensen met mooie intenties. Na Bert-Jan volgden nog 229 mensen die ik op een of andere manier tegen het lijf ben gelopen. Met wie ik een praatje heb gemaakt. En ook daar zaten echte wereldverbeteraars tussen.

Tony’s Chocolonely

De afgelopen maanden heb ik dankbaar gebruik gemaakt van dat netwerk. Tijdens mijn zoektocht naar werk hielpen de mensen uit mijn netwerk mij steeds op het juiste spoor. Ze wezen mij met regelmaat op mooie vacatures. Ook vroeg ik zelf actief of ze mij wilden helpen binnen te komen bij bedrijven die mij aanspreken. Zo heb ik bijvoorbeeld koffiegedronken bij Tony’s Chocolonely (en daar uiteraard gesproken over de mogelijkheden van een baan). Een vraag die in mij opkwam, was welke bedrijven in Nederland soortgelijk zijn aan Tony’s. Bedrijven die het anders doen. Bedrijven die de wereld een stukje mooier maken. Ik kwam snel op De Dopper. Zoals Tony’s streeft naar een slaafvrije chocoladewereld, zo streeft Dopper naar een wereld waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. Beide bedrijven hebben een groter doel dan geld verdienen alleen.

En ik zat – letterlijk – eerste rang die middag. Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely en Merijn Everaarts namens Dopper vertelden hun verhaal aan een zaal vol medewerkers van T-Mobile. Elk kwartaal nodigt T-Mobile inspirerende sprekers uit. Ze noemen dat met een mooi woord ‘Mobile Battlefield’. Maar wat deed ik daar dan in dat magenta bolwerk? Via mijn netwerk was ik door Soo uitgenodigd bij T-Mobile. Wat begon met ‘zullen we eens koffiedrinken’, werd een enerverende middag meelopen, mensen ontmoeten, sfeerproeven en brainstormen. Op mijn blouse was met een knijpertje een kaartje bevestigd met ‘Bezoeker/Visitor’. Ik wist niet wat ik kon verwachten. In sneltreinvaart leidde Soo mij rond door het grote, open gebouw. Aan transparantie geen gebrek. Ze bracht me in contact met haar collega’s en ik mocht zelfs meedenken over interessante concepten. Ik hou wel van zulke openheid.

Wat is jouw ‘why’?

Tijdens de presentaties van Tony’s en Dopper vroeg ik mij af wat het grotere belang zou kunnen zijn voor T-Mobile. En wat is eigenlijk míjn grotere doel? Van de CEO van T-Mobile Mark Klein leerde ik dat T-Mobile een groene onderneming is. Zoals Tony’s grondstoffen eerlijk zijn, zo worden ook de grondstoffen voor MB’s en belminuten duurzaam verkregen. Die worden namelijk gewonnen uit groene stroom. Wat kan T-Mobile doen om de wereld nog mooier te maken? We hebben er na de presentaties in groepjes over gebrainstormd. Het grotere belang van T-Mobile is het maken van verbindingen, in de breedste zin van het woord.

Aan het einde van de middag sluiten de schuifdeuren van het glazen gebouw zich weer achter me. Ik heb tal van nieuwe contacten gelegd, veel nieuwe inzichten gekregen en inspiratie opgedaan, maar bovenal heb ik een erg leuke middag gehad. Dankzij T-Mobile, dankzij Soo, dankzij mijn netwerk. En ook mijzelf mag ik niet vergeten te bedanken. In de trein onderweg naar huis besef ik dat ik zes jaar geleden een waardevolle stap heb gezet. Een die mijn leven in positieve zin heeft veranderd. Dus stel je netwerk open. Máák die verbindingen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een nieuwe liefde of gewoon voor de lol.

Geen reactie's

Geef een reactie