De perfecte sollicitatiebrief

Laat niets aan het toeval over
Schrijf de perfecte sollicitatiebrief

De perfecte sollicitatiebrief

“Kijk, dit is nu precies wat jou onderscheidt van anderen”, de HR-manager houdt in zijn ene hand mijn sollicitatiebrief, curriculum vitae én – keurig opengescheurd – de bijpassende enveloppe vast. Met de wijsvinger van zijn andere hand op het geprinte adres op de enveloppe voegt hij eraan toe: “Kijk, het klópt allemaal.” Ik glunder. Dit is waar ik het voor gedaan heb. “Koffie?”, vraagt hij mij, terwijl hij de papieren voor zich op zijn bureau legt.

Maak een onuitwisbare indruk

Wanneer je een onuitwisbare indruk wilt maken, laat je werkelijk niets aan het toeval over. Weeg elke actie, elke zin, elk woord, ja zelfs elke letter. Laat zien dat jij de sollicitatie voor deze functie écht belangrijk vindt.

Solliciteren is net daten. En voor een date doe je ook je best, nietwaar? Je wilt de ander immers voor je winnen. Zo heb ik, voorafgaand aan een van mijn ‘eerste dates’, de uitbater van het restaurant gevraagd naar het meest gezellige tafeltje in zijn etablissement. Hij vroeg waar het voor was en wist toen meteen welk tafeltje ik moest hebben. De keuze voor het eten heb ik aan de chef des huizes overgelaten. Deze stelde ons een paar vragen waar we van hielden en wat we beslist niet lustten en draaide een verrassend, overheerlijk menu in elkaar. “Dat je dit allemaal hebt geregeld”, zei ze met een twinkeling in haar ogen. Later die avond werd er gezoend, uiteraard.

Raadpleeg de specialist

Sommige dingen kun je beter aan anderen overlaten. Mensen die daar verstand van hebben. Mensen die specialist zijn in hun vakgebied. Een dakkapel laat je plaatsen door een aannemer. Bij een scheiding neem je een advocaat in de arm. De keuze voor het eten laat je over aan de chef.

En jouw sollicitatiebrief, jouw curriculum vitae? Ga je zelf lopen ‘prutsen’? Of laat je zo’n belangrijk document over aan de specialist? En mocht de HR-manager je vragen of je deze brief zelf hebt geschreven, dan kun je met een gerust antwoord zeggen: “Deze sollicitatie is voor mij zó belangrijk, dat ik niets aan het toeval heb overgelaten.”

Geen reactie's

Geef een reactie