De aanhouder wint

Geef niet op
Geef niet op

De aanhouder wint

Twee verkopers lopen elk aan een kant van de straat. Ze proberen keukenmessen aan de man (m/v) te brengen. Vol goede moed bellen ze aan bij het eerste huis. Maar helaas, ze verkopen niks. Na het tiende huis hebben ze allebei nog niks verkocht. De ene verkoper wordt steeds opgewekter, terwijl de andere voorovergebogen zijn hoofd en schouders laat hangen.

“Hoe kan het toch dat jij steeds vrolijker wordt, terwijl we niks verkopen?”, vraagt hij aan de ander. “Dat zal ik je uitleggen. Statistisch gezien vindt er een verkoop plaats bij een op de twintig huizen. Ik kom dus steeds dichterbij mijn eerste verkoop!”

Podium

Vorige week betrad ik het podium van Toomler. Ik keek door het licht van de schijnwerpers de zaal in en sprak voor een zestig koppen tellend publiek. Ik vertelde ze dat het ‘Klokslag 13’ was. “Een tijd dat solliciteren ook anders kan.” Ik sprak over hoe het kwam dat ik ontslagen was. En over hoe mijn initiatief ontvangen werd. Hoe duizenden mensen mijn website bezochten, deelden en zelfs gebruikten in hun workshop. Na afloop ontving ik een groots applaus. Een dag later zat ik op het kantoor van Albelli koffie te drinken met de Country Manager.

De afgelopen twee maanden waarin ik werkloos ben, heb ik talloze keren gesolliciteerd. In enkele gevallen leidde dat ertoe dat ik binnen mocht komen om over ‘mijn messen’ te praten. Vaak kreeg ik echter een ‘nee’ te horen, nog voordat men gezien had waar mijn messen toe in staat zijn. Hoe scherp ze zijn. Hoe handig. En veelzijdig.

Curriculum vitae

Naast mijn ‘online cv’ heb ik mijn papieren cv onder handen genomen. Het is nu dat fraai opgemaakte document dat ik voor ogen had. Een document dat het verdient om ingebonden te worden. Afgelopen week heeft een heuse cv-dokter het aandachtig bestudeerd tijdens een banenmarkt in Haarlem. “Je presenteert jezelf als een echte vormgever.” Hij bladert en leest verder. “Je tovert met glimlachen”, en er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. “Het is overzichtelijk en ziet er keurig netjes uit. Ik ken niet veel mensen die zo veel aandacht aan hun cv besteden.”

Wat ik fijn vind aan deze cv-dokter, is dat hij elk cv apart beoordeelt. Per situatie. Hij legt het document niet over een soort blauwdruk. De dame die voor mij aan de beurt was, kreeg heel andere adviezen, toegesneden op de baan die zij zocht.

Foto op cv

“Op die foto lijk je een beetje op Leo Blokhuis”, lacht de cv-dokter. “En waar leidt dit naartoe?”, vraagt hij nieuwsgierig wijzend naar de QR-code van ‘Klokslag 13’. Ik laat hem mijn website zien en vertel hem dat ik op het podium stond eerder die week. En dat ik op kantoor was geweest bij Albelli. En dat ik daar nu in de molen zit. Hij knikt naar mij en legt zijn hand op mijn schouder. “Gewoon blijven solliciteren, het is slechts een kwestie van tijd voordat jij weer een baan hebt.”

Dit was de bevestiging die ik even nodig had. Hoewel ik mezelf nog niet heb weten te verkopen, ben ik ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren. Met mijn rug recht, schouders naar achteren, hoofd omhoog en mijn borst vooruit loop ik richting de volgende deur.

Mijn messen zijn geslepen.

Geen reactie's

Geef een reactie